You are not logged in.

Neca

Professional

• Send private message

101

Thursday, March 25th 2010, 4:43pm

E. M. Remark - POVRATAK

"Livade su vlazne, a stazama tece i brboce voda.

Hladno je i vlazno. U dugim redovima stoje jablanovi pored jarka. Granje im je golo, ali ga obavija lak, plavicast veo. Jednog ce dana ponovo ozeleniti i zasumiti, i sunce ce opet toplo i blazeno obasjati ovaj kutak zemlje, koji je pun uspomena iz moje mladosti.

Jedan dio mog zivota bio je u sluzbi razaranja-pripadao je mrznji, neprijateljstvu, ubijanju. Ali zivot mi je ostao. To je vec skoro zadatak i put. Hocu , da se izgradjujem i spremim, hocu da radim rukama i mozgom, necu smatrati sebe vaznim, ici cu dalje i ako bih katkad htio da stanem.

Mozda cu jos cesto morati da uzimam ranac kad su mi ramena vec umorna, svakako cu jos mnogo puta oklijevati na raskrscima i granicama i ostavljacu ponesto i posrtacu, padacu, ali cu uvijek ponovo ustajati, necu ostati da lezim, ici cu dalje i necu se vracati. Mozda nikad vise necu biti sasvim srecan, mozda je rat to razorio; i uvijek cu biti pomalo rasejan i nigdje necu sasvim svojski osjecati; ali zacijelo necu nikad vise biti ni sasvim nesrecan, jer ce me uvijek nesto drzati, pa ma to bile samo moje ruke, ili jedno drvo ili dah zemlje...."

hrw

Professional

• Send private message

102

Monday, April 5th 2010, 8:13pm

Paralaksa
Slavoj Zizek
Paralaksa je magnum opus Slavoja Zizeka, slovenskog filozofa i teoreticara psihoanalize svjetskog glasa.
Paralaksa se definira kao ocita izmjestenost objekta, koju uzrokoje promjena pozicije pogleda. Zizeka zanima upravo taj prostor u kojem nije moguca ni sinteza niti medijacija, u kojem dolazi do nemoguceg kratkog spoja na nivoima koji se nikad ne srecu.
Mediji su 2003. godine prenijeli dvije nesvakidasnje vijesti. Jedan Spanjolski povjesnicar umjetnosti razotkrio je prvu upotrebu moderne umjetnosti kao oblika promisljanog mucenja: Kandinsky i Klee, kao i Bunuel i Dali, bili su inspiracija za cijeli niz tajnih celija i mucilista sagradjenih u Barceloni 1938. godine, djelo francuskog anarhista Alphonsea Laurencica (slovensko prezime!), koji je izumio jedan oblik »psihotehnickog« mucenja: stvorio je takozvane obojene celije kao prilog borbi protiv Francovih snaga. Celije su bile nadahnute idejama geometrijske apstrakcije i nadrealizma, kao i avangardnim teorijama umjetnosti o psiholoskim svojstvima boja. Kreveti su bili nagnuti pod kutom od dvadeset stupnjeva, stoje spavanje Cinilo gotovo nemogucim, a podovi celija velicine 2m x lm bili su posuti ciglama i drugim geometrijskim blokovima koji su zatvorenike sprjeca-vali da hodaju naprijed i natrag. Mogli su jos jedino zuriti u zidove koji su bili zaobljeni i prekriveni uzorcima kocki, cetverokuta, ravnih linija i spirala, koji su pomocu trikova s bojom, perspektivom i razmjerima izazivali mentalnu smusenost i tjeskobu. Svjetlosni efekti ostavljali su utisak da se vrtoglavi uzorci na zidu krecu. Laurencic je najvise volio koristiti zelenu boju, jer je ona, prema njegovoj teoriji o psiholoskim ucincima razlicitih boja, prouzrocila melankoliju i tugu.

Druga prica: Walter Benjamin nije se ubio u spanjolskom selu na granici 1940. godine zbog straha da ce ga vratiti u Francusku i da ce tako dospjeti u ruke nacistickim agentima - ondje su ga ubili Staljinovi agenti. Nekoliko mjeseci prije svoje smrti Benjamin je napisao »Teze o filozofiji povijesti«, kratku ali razornu analizu neuspjeha marksizma; umro je u vrijeme kad su mnogi sovjetski lojalisti gubili vjeru u Moskvu zbog pakta Hitler - Staljin. U odgovoru na tu kritiku, Benjamina su ubili killerati (Staljinovi agenti-atentatori, regrutirani medu intelektualcima socijalistima). Kljucni razlog ovog ubojstva bio je rukopis koji je Benjamin nosio bjezeci preko planina iz Francuske u Spanjolsku - magnum opus na kojem je bio radio u Bibliotheque Nationale u Parizu, razrada »Teza«. Kovceg s tim rukopisom povjerio je jednom suputniku izbjeglici koji ga je, kakve li slucajnosti, izgubio na vlaku od Barcelone do Madrida. Ukratko, Staljin je procitao Benjaminove »Teze«, doznao je za novi knjizni projekt utemeljen na »Tezama« i zelio je po svaku cijenu sprijeciti njegovo objavljivanje...
http://www.partijarada.org/
http://www.mlkp.info/
http://www.marxists.org
http://www.teorijaevolucije.com/
ЧК - чрезвычайная комиссия
Всероссийская чрезвычайная комиссия по борьбе с контрреволюцией и саботажем

Dani

Glava Majmuna

• "Dani" is male
  • "Dani" started this thread

Occupation: Informatičar

• Send private message

103

Monday, April 5th 2010, 9:08pm

Kombinacija d.o.o. - Hrvoje Šalković.

Hrvoje je jedan od meni najdražih mladih (mlađih) hrvatskih autora.. Dobitnik je VBZ nagrade za roman prvijenac (mislim da je to dobio za "zeca na mjesecu") i pravo se pitko cita.. za sve zeljne zabavnih knjiga preporucujem njegovu "Pravi se da ovo nisi vidio".. a "Kombinacija d.o.o." je pomalo preslikana i naša bosanska zbilja. korupcije, spletke, radnici koji ništa ne radi, i oni drugi koji se satiru od posla da bi sastavili kraj s krajem, korumpirani državni službenici, izopačena krema itd.. u svakom slučaju zanimljivo i napeto štivo..

OmerBeg

Trn u oku

• "OmerBeg" is male

Occupation: Trn u oku

Hobbies: Svašta

• Send private message

104

Monday, April 5th 2010, 9:58pm

Agatha Christie - Das Geheimnis von Sitaford

Klasicni Agatha Christie roman, steta, nakon trecine se ovdje vec zna ko je pocinio zlocin ... ili mozda ne ? :)
SdP,
OmerBeg !!!!
www.oglasi.com - prvi biznis portal
www.mp3.ba - imamo hitove :D
www.vozdra.ba - Vozdra.Ba :D

105

Monday, April 5th 2010, 11:10pm

Imerij srama - refeudalizacija svijeta

Kada smo već krenuli s dobrim štivom...

Autro je Jaan Ziegler, ugledni švicarski sociolog, te bivši posebni izvjestitelj UN-ovog FAO Programa (Programa za hranu i poljoprivredu).

Prema Ziegleru, svjedoci smo stravične i nagle refeudalizacije svijeta. Riječ je o neviđenom procesu podčinjavanja čitavih naroda interesima multinacionalnih korporacija i banaka (na čelu sa MMF-om i Svjetskom bankom), stvaranju imerija srama pomoću dva moćana oružja - duga i gladi. Naime, pretjeranima i neopravdanim zaduživanjem države gube svoj suverenitet, a zbog gladi, koja je direktna posljedica vladavine imperija srama, ljudi gube živote, zdravlje, slobodu i dostojanstvo...
Prema njegovim riječima, položaj posebnog izvjestitelja FAO mu je omogućio pristup izvorima su nama nedostupni, te susrestanja s "predstavnicima tog predatorskog kapitalizma te njegovim protivnicima".

Evo jednog isječka iz Prvog poglavlja (Fantom slobode), prvog dijela knjige (Od prava do sreće), gdje Ziegler, uglavnom, govori o Francuskoj revoluciji i događajima neposredno poslije nje, te o današnjoj potrebi za jednom takvom na globalnoj razini:

"...Čujemo Jaquesa Rouxa: "Sloboda nije ništa drugo nego varljivo priviđenje da jedna klasa ljudi može nekažnjeno izgladnjivati drugu. I jednakost je varljiva i šuplja ako bogataš, pomoću svojega monopola primjenjuje pravo na život i smrt u odnosu na svojega bližnjega. I republika je varljiva prikaza ako se, iz dana u dan, primjenjuje kontrarevolucija, i to pomoću cijena životnih namirnica koje tri četvrtine građana ne mogu platiti bez teškoga znoja."
I još malo dalje:
"Trgovačka aristokracija, strašnija od plemenitaške i svećeničke aristokracija, igra okrutnu igru s ciljem da prigrabi pojedinačne imetke i blago republike; mi još ne znamo kada i kakav će biti kraj toga guljenja, jer cijene robe rastu strahovito brzo, od jutra do večeri. Građanski zastupnici, morate shvatiti kako je već vrijeme da napokon završi borba do smrti, koju sebičnjak nameće radništvu, toj najmarljivijoj klasi."
Roux i dalje:
"Zastupnici Montagne, koji se niste popeli od prvog do četvrtog kata kuće ovoga revolucionarnog grada, bili biste ganuti suzama i uzdasima mnoštva ljudi bez hljeba i bez odjeće, koje su burzovni zelenaši u lihvarske svrhe sveli na ovo stanje tjeskobe i nesreće i zato što su zakoni bili surovi prema siromasima, jer su ih napravili i donijeli bogataši, a bogataše... O kakav bijes, kakav sram! Tko bi mogao vjerovati da su predstavnici francuskog naroda koji su objavili rat vanjskim tiranima, bili toliko strašljivi da nisu zgazili one unutra?"
Čemu nekome nepismenome služi proglašenje slobode štampe? Gladnome čovjeku ničemu ne služi prvo glasa. Onaj koji vidi kako mu porodica umire od bolesti, koja je posljedica bijede, nikada se ne bavi i ne koristi slobodama mišljenja, okupljanja i organiziranog djelovanja.
Bez društvene pravde, republika ne vrijedi ništa!"

Jaques Roux je bio svećenik i predvodio je "Bijesne" protiv demokratskih buržuja 1792. godine, kada je i izgovorio ove riječi. Ako ih stavimo u kontekst bosanske zbilje, možemo lako zaključiti gdje smo i u kojoj godini...

Sephiroth

Trainee

• "Sephiroth" is male

Occupation: 1st class SOLDIER

• Send private message

106

Wednesday, June 16th 2010, 11:42am

疾如風、徐如林、侵掠如火、不動如山
Move as swift as a wind, stay as silent as forest, attack as fierce as fire, undefeatable defense like a mountain.

hrw

Professional

• Send private message

107

Friday, July 2nd 2010, 2:06pm

Ibeovac- ja, Vlado Dapcevic... u knjizi je opisan nacin kaznjavanja "osudjenika" na Golom otoku, Necovjecna postupanja Titovih istomisljenika, kao i svaki drugi oblik zvjerskog ponasanja Titovih uzguza protiv istinskih revolucionara, koji se nisu usprotivili rezlociji IB, a koji su bili nekada clanovi Partije, ucesnici rata u Spaniji, Jugoslaviji itd... Sadrzi i niz drugih cinjenica koje su veoma zanimljive... Mozete je procitati i naci ovdje...
http://www.mlkp.info/
http://www.marxists.org
http://www.teorijaevolucije.com/
ЧК - чрезвычайная комиссия
Всероссийская чрезвычайная комиссия по борьбе с контрреволюцией и саботажем

108

Friday, July 2nd 2010, 2:43pm

Kako vojnik popravlja gramofon- Sasha Stanisic
Toplo preporucujem :)

Dani

Glava Majmuna

• "Dani" is male

• Send private message

109

Friday, July 2nd 2010, 3:09pm

na preporuku vrle drugarice sam nabvio "nigdje, niotkuda" od bekima sejranovica (covo iz brckog, koji se silom neprilika obreo u norveskoj).. knjiga je nako poprilicno opicena, ali sam je sa zadovoljstvom procito.. navodno ima dosta autobiografskih detalja, a glavni junak povremeno pravo nervira svojim autodestruktivnim bitisanjem.. ;)

nakon sto sam procito "nigdje, niotkuda", proguglo sam i naso da je bekim napiso i drugi roman "ljepsi kraj", pa sam ga na nekom od sajmova potrazio i naso i ta mi je knjiga jos bolje legla - definitivno ima ljepsi kraj.. ;)

sad trenutno citam andreja nikolaidisa "odlazak".. krimic pun dobre filozofije.. veli na jednom mjestu spisatelj (malo parafraziram) - opisujuci stanovnike jednog grada u crnoj gori: ..inteligentiji ljudi, umjetnici, naucnici, gledaju da iza sebe ostave nesto covjecanstvu, dok oni bez truna inteligencije uglavnom pumpaju zene i prave djecu, tako da i prirodna selekcija radi naopako. opstaju samo oni najgori..

Dani

Glava Majmuna

• "Dani" is male

• Send private message

110

Friday, July 2nd 2010, 3:12pm

sasa je odlican.. orginal je pisan na njemackom i pravo mi je zabavno bilo citati o casnoj pionirskoj, crvenoj marami i slicno na njemackom.. ;)

111

Thursday, July 8th 2010, 6:17pm

sasa je odlican.. orginal je pisan na njemackom i pravo mi je zabavno bilo citati o casnoj pionirskoj, crvenoj marami i slicno na njemackom.. ;)

Meni se pravo svidio njegov stil pisanja :)

Nego, trenutno citam nesto od Miljenka Jergovica" Inshallah, Madona, Inshallah", izuzetno dobra knjiga :thumbup:

112

Friday, July 9th 2010, 2:44am

Puno je toga... al' ja trenutno pišem "knjige" .. :sleeping:
Moj dosije ..., to je Rat i Mir ...

Dani

Glava Majmuna

• "Dani" is male

• Send private message

113

Friday, July 9th 2010, 11:27pm

Meni se pravo svidio njegov stil pisanja :)

Nego, trenutno citam nesto od Miljenka Jergovica" Inshallah, Madona, Inshallah", izuzetno dobra knjiga :thumbup:

miljenko je odlican.. mada sam ja procito i dvije,tri njegove knjige koje mi se nisu bas tako svidile..

bijah danas u gostima kod prijatelja kojima smo nekad davno poklonili knjigu i bas smo pricali o njoj: crna dusa - ahmet rahmanovic.. toplo preporucujem..

presley

muljator

• "presley" is male

Occupation: umjetnilk

Hobbies: LoVaC LD. Majevica Srebrenik

• Send private message

114

Saturday, July 10th 2010, 12:14am

od knjiga vam moze izgorit mozak :cursing: ........al neznam od cega kod mene izgori, a neznam ni kako se otvara knjiga 8o
lijepo je i "budala" bit.... :cursing:

OmerBeg

Trn u oku

• "OmerBeg" is male

Occupation: Trn u oku

Hobbies: Svašta

• Send private message

115

Saturday, July 10th 2010, 7:38pm

Crna dusa - Ahmeta Rahmanovica je odlicna knjiga, za preporuku definitivno.

Pitanje Bruna - Aleksandar Hemon, odlicna.
SdP,
OmerBeg !!!!
www.oglasi.com - prvi biznis portal
www.mp3.ba - imamo hitove :D
www.vozdra.ba - Vozdra.Ba :D

116

Tuesday, August 17th 2010, 11:23pm

U pojedinim trenucima je bilo tesko zadrzati suze :(
Lafo_Sarajka has attached the following file:

decleen

samoniklica

• "decleen" is female

Hobbies: schopen i djeca

• Send private message

117

Thursday, August 19th 2010, 8:53pm

Koliba - William P. Young
nikad ne reci-nikad

Dani

Glava Majmuna

• "Dani" is male

• Send private message

118

Monday, September 6th 2010, 2:44pm

dragi srebrenicani,

u dogovoru s autorom postavljam pdf sa prvih 30 stranica romana "fantazmagorije vremena".

koga zanima, knjigu moze nabaviti u knjizari dany ili kod autora licno:
Kemal Nurkanovic
kemal.nurkanovic@hotmail.com
061 735 560
Dani has attached the following files:

119

Monday, September 6th 2010, 4:19pm

Sviđa mi se kako je to Nurko uradio .... Bravo drug ...
Moj dosije ..., to je Rat i Mir ...